Rinsumageast

Trafohuisjes bVision.nl

Rinsumageast (in het Nederlands geschreven als Rinsumageest) is een dorp in de gemeente Dantumadeel in de provincie Friesland. Er wonen wat meer dan 1000 inwoners. Het is het meest westelijke dorp van de Dokkumer Wouden en wordt ook wel “De Geast” genoemd. Het dorp ligt op de grens tussen de Friese Wouden, it Bûtenfjild en de kleistreek. Door het dorp stroomt de Murk. Bij het beschrijven van deze tekst dacht ik meteen terug aan het jaar 754, toen werd een missionaris, Bonifatius, op gruwelijke wijze vermoord bij Dokkum. De trafo huisjes deze week zijn op de foto gezet door Hanske, waarvoor dank.

Trafohuisjes bVision.nl

Dit transformator huisje vind u op de Haerewei tussen Rinsumageast en Damwoude, ergens in de buurt van nummer 40 volgens Google. Het leuke van al deze huisjes is dat er zoveel verschillende (provinciale) elektriciteits maatschappijen waren. En iedere maatschappij had wel een ander idee over deze huisjes. Door heel Nederland staan dus overal verschillende types.

Trafohuisjes bVision.nl

Coördinaten: 53.291489 en5.967525 (Google Maps)

Trafohuisjes bVision.nl

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Annette Barendregt

  Hartstikke leuk trafohuisje! Je krijgt al een hele verzameling, Sjoerd. Ik denk vast dat er nog weleens een uitgever bij je aanbelt.

 2. Gosse Tigchelaar

  De gemeente Dantumadiel kent alleen nog de friese namen voor dorpen. In de loop van de tijd verdwijnen de nederlandse namen van de borden. Een eventuele herindeling van de gemeenten kan dat misschien nog veranderen. Ik ken enige kilometers afstand van dit trafo-huisje er nog een, groter, twee deurs. (P.E.B.)

 3. Morgaine

  Goed, de provincie Friesland heb ik bij deze even door genomen, ik ga in juli nog naar Moddergat, maar… dan zit ik op een boot… hahahaha

  X

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.