Enkhuizen
Enkhuizen

Enkhuizen

Trafohuisjes bVision.nl

Dit spannende trafohuisje in Enkhuizen is door Han Vogel op de foto gezet. Het staat aan de Vierbeentjes, aan de Zuider Boerenvaart. Dit huisje is gebouwd in 1918 naar een ontwerp van architect van Lochem. Van Lochem was in 1909 afgestudeerd in de bouwkunde en kreeg als snel veel opdrachten waaronder opdrachten voor de Kennemer Electriciteit Maatschappij (KEM) later opgegaan in het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf van Noord-Holland (PEN).

Trafohuisjes bVision.nl

Hij ontwierp in de die jaren zo’n 80 trafohuisjes in Noord Holland die al snel PEN-Huisjes gingen heten. En niet zoals hier in Limburg vaak te zien is, naar een vast model, maar allemaal aangepast aan de omgeving waar ze kwamen te staan. Een deel van deze huisjes zijn gebaseerd onder de invloed van de stijl van Berlage. Maar het zou van Lochem niet zijn of hij paste overal een versiering toe van twee tegels, de Hond en de Haan. Welke betekenis die tegels hebben blijft vooralsnog een raadsel, maar zouden best ontwerpen kunnen zijn van zijn vrouw, de kunstenares Bertha Neumeier. Het vreemde aan dit huisje is dat ze waarschijnlijk verwisselt zijn. Op alle andere huisjes kijken ze elkaar aan, en hier staan ze met de ruggen tegen elkaar.

Trafohuisjes bVision.nl

De coördinaten zijn 52.702469 en 5.285968 (Google Maps)

2 reacties

  1. Beste Sjoerd,
    In ons te renoveren pand in Duiven worden de pantries straks vormgegeven als trafohuisjes. De binnenhuisarchitect heeft hiervoor een aantal foto’s op jouw site geselecteerd. (Akersloot, Heerhugowaard, Nijmegen, Den Helder1 en Den Helder2, Enkhuizen2, Noord Kennemerland1, Wijnbergen). Nu ben ik op zoek naar de adresgegevens van deze foto’s. Beschik jij daarover? En zo ja, kun je mij deze leveren als ik aangeef om welke trafo’s het precies gaat?

    Alvast vriendelijk bedankt voor je reactie.

    Met vriendelijke groet,
    Marjolein Broeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.