Spanning aan de Grote-Brogel
Spanning aan de Grote-Brogel

Spanning aan de Grote-Brogel

Trafohuisjes bVision.nl

NovemberHet is waarschijnlijk bekend dat ik zelden of nooit tweemaal op dezelfde weg ergens naartoe rij. Ik heb ook zelden mijn TomTom nodig. Of ik moet niet weten waar een bepaalde straat ligt. Maar in dit geval snorde de auto gezellig langs de Belgische wegen opweg naar enkele meubelgiganten in Peer, langs de Baan naar Bree. Alleen deze weg had ik al zo vaker gereden en nu had ik gekozen om eens via Meeuwen te rijden en dan de peerderbaan te pakken. En dan kom je ook uit op de Baan naar Bree, bij Erperheide. En daar zag ik hem al op grote afstand staan.

Trafohuisjes bVision.nl

Midden in the middle of nowhere. Zomaar in het veld aan de Smeetshofweg in de gemeente Grote-Brogel. Het is jammer dat hij niet meer netjes in de verf steekt, anders was het een beauty geweest. Met een geweldige versiering die ook lichtelijk voorzien was van uitgebeten verf. Maar, met een paar uur werk heeft dit huisje beslist potentie…

Trafohuisjes bVision.nl

De eerste schriftelijke vermelding van Grote-Brogel stamt uit 1222. Er was tijdens het ancien régime sprake van een heerlijkheid Erpekom, die ook Grote-Brogel omvatte. De heren waren afkomstig uit de adellijke families: Van Elsloo (1329), Van Horne (1402, 1458, 1531), Van Bunde (1415), Von Neuenahr (1572), Van Hoensbroek (1641), Van Geulle (medio 17e eeuw), Von Hompesch zu Rurich (1707) en Von Nesselrode (1759-1792). In 1609 werd het leen afhankelijk van de Keurvorst van Palts te Düsseldorf, dat in 1614 overging in het Vorstendom Palts-Neuburg. In de loop van de 17e eeuw werd de heerlijkheid verheven tot baronie. De heren en baronnen hebben echter nimmer een kasteel in Grote-Brogel gehad. Zo zie je maar weer dat de stamheren en familieleden van ons Kasteel Hoensbroek zich overal een weg baande.

Trafohuisjes bVision.nl

De bedrijfsgebouen die u rechtsbooven langs de Baan naar Bree ziet liggen zijn o.a. nu Heijlen en Beter Meubel (tegenwoordig helemaal Goossens).

click to see the pictures big

Trafohuisjes bVision.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.