Spanning op Vlieland of Texel
Spanning op Vlieland of Texel

Spanning op Vlieland of Texel

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Vandaag een hele verzameling aan huisjes, allemaal op de foto gezet door René van renesmurf.nl alleen zat er een opmerking bij, en dus een uitdaging die ik verloren heb. Hij had de foto’s door elkaar gegooid en wist niet meer waar hij welke foto genomen had, niet eens meer op welk eiland… Dus, als iemand een idee heeft hou ik me aanbevolen. Leuk zou het zijn als een van de eilanders hier weet van heeft en de plaatsen waar ze staan kan aangeven…

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Trouwens stroom aldaar was niet altijd eenvoudig. Vlieland is lang afhankelijk geweest van een paar diesel aggregaten. en is pas sinds een paar jaar aangesloten op het landelijke net (2008). Destijds is heel Vlieland even verstoken geweest van stroom om van de dieselaggregaten om te schakelen op het landelijke net. De verbinding met het landelijke elektriciteitsnet is tot stand gebracht via een kabel tussen Harlingen en Vlieland. De bijna 30 kilometer lange kabel ligt op de zeebodem en komt halverwege Vlieland aan de kant van de Waddenzee op het eiland.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Op Texel wordt geëxperimenteerd met stroomopwekking door middel van getijde stroming. De turbines maken gebruik van eb en vloed om op deze wijze stroom op te wekken. Het experiment verloopt dusdanig goed dat er een uitbreiding wordt gedaan van de capaciteit. Als alles goed gaat levert deze getijdecentrale straks zo’n 2,5 megawatt aan het landelijke net en aan de huishoudens op Texel.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.