Dat ik deze niet eerder heb gekregen is me een raadsel. Ik hoor zoveel mensen naar Scheveningen gaan dat iemand deze toch gezien zou hebben. Gelukkig was Bertie van Bertiebo er ook en die viel het huisje gelukkig op. Dat komt goed uit want 2018 is het Jaar van Verzet. en Mei is de Maand van Verzet. Maar laat ik eerst Bertie aan het woord:
Hoi Sjoerd,
Deze foto’s had ik al eerder willen sturen, dan had je ze op bevrijdingsdag kunnen plaatsen. Nou ja, deze maand is er ook eentje van herdenken, toch? Het huisje op zich is al leuk vanwege de ronde vorm. Maar de afbeeldingen erop maken duidelijk dat het ook gebruikt wordt als oorlogsmonument. Het bevindt zich in Scheveningen, Duindorp eigenlijk, op het Tesselseplein. Wat afgebeeld wordt is duidelijk. De laatste foto maakte ik gisteren.
Groet van Bertie
De afbeeldingen verbeelden de bevolking van Scheveningen in oorlogstijd en tot kort na de bevrijding.
De eerste afbeelding herinnert aan de verdrijving van circa 10.000 bewoners van het stadsdeel in de periode 1943-1944.
de tweede afbeelding verwijst naar de bezetting.
de derde afbeelding brengt de tijd vlak na de bevrijding in herinnering.
Dit oorlogsmonument is gebouwd in 1952 en in 2004 was het monument dusdanig verweerd dat het gemeentebestuur op verzoek van het wijkberaad Duindorp het monument gerestaureerd heeft. Daarbij zijn de afbeeldingen opnieuw gegoten.
De ontwerper van dit in augustus 1952 onthulde monument was Theo van der Nahmer (1917-1989)
Mogen wij de plaatjes van het trafohuisje in Duindorp gebruiken voor een plaatjesboek? Ik ben voorzitter van de Historische en Genealogische Vereniging Scheveningen en werk mee aan het schrijven van een boek over Scheveningen vanaf 1950 tot heden.