Electrisch Schakelstation Heerlen
Electrisch Schakelstation Heerlen

Electrisch Schakelstation Heerlen

bVision & Photography

Door de komst van de mijnen zo rond 1900 werd Heerlen van een dorp ineens een stad, en de burgemeester destijds, Charles de Hesselle (1855-1935), vond dat daarbij ook de alure van zo’n stad hoorde. Naast het net net aangelegde station van Heerlen dat Heerlen verbond met Herzogenrath in Duitsland en aan de andere kant Sittard (1896) moest er in een moderne stad ook stroom zijn. Hij pleitte bij het gemeentebestuur voor de aanleg van een eigen elektriciteitsnet, en dat kwam er in 1901, een Gelijkstroom-Centrale aan de Gringel en een gelijkstroom net, waar men een paar jaar later spijt van had, want wisselstroom was de toekomst voor deze snel groeiende stad

bVision & Photography

En zo moest er dus een nieuw net komen, met een Wisselstroom-Centrale en daartoe werd de centrale aan de Gringel omgebouwd en gemoderniseerd (1911) De gemeenteraad besloot in 1912 voor uitbreiding van het net een nieuw schakelstation te bouwen aan de gasthuisstraat. Het pand werd ontworden door stadsarchitect Jozef Seelen. Het heeft als zodanig jaren dienst gedaan. Niet duidelijk is wanneer het station uit bedrijf is genomen. Wel dat daarna het pand verbouwd is tot een woonhuis annex winkel en er zit momenteel een accountantskantoor in het pand.

bVision & Photography

Het mooie pand ligt dicht bij het oude centrum van Heerlen, Dat kan ook niet anders, want Heerlen had rond 1900 niet meer dan zo’n 6000 inwoners. Hetgeen snel groeide door de mijnindustrie.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.