Spanning in Drachten.
Spanning in Drachten.

Spanning in Drachten.

bVision & Photography

Het trafohuisje wat deze week in de “picture” staat is door Morgaine van Morgaine’s Passions op de foto gezet, ook alweer een eind terug, ergens eind augustus geloof ik. Een mooi ontwerp en ik denk dat de rechter buurman er blij mee is. Die staat zo een beetje afgescheiden van de garage aan de linker kant. Het huisje heeft meer spanning dan je op het eerste gezicht denkt. Het is meer een huisje-huisje dan een trafo-huisje. Ik vindt het wel mooi met die twee schoorstenen. We laten Morgaine even aan het woord:

bVision & Photography

Hoi Sjoerd,
Ik kijk nog weleens naar Mr. Frank Visser omdat ik dit best leerzaam vind en vaak ook beste vermakelijk en mij kan verbazen hoe mensen met elkaar om kunnen gaan, dat er een rechter voor nodig is. Dat dus, maar ja, dan zit ik te kijken en dan hoor ik ineens ‘In Drachten….’ Tsjah, dan kijk ik natuurlijk extra goed, bewaar ik de opname om dan aan Liefste te laten zien die er al heel lang woont en werkt, om te zien of hij weet waar het is. Nu zag ik flats met gele zijkanten, en ja, Liefste had wel een vermoeden, vlakbij ook nog eigenlijk. We fietsten op weg naar vrienden van ons op een vrijdag ochtend om daar koffie te drinken, een vast ritueel als we daar zijn. Echter nam Liefste nu net een andere route en ja! We vonden de flats, verder hebben we niet gekeken of we het precies konden vinden, dat doet er dan niet toe voor mij. Maar wel, andere route, niet eens zo heel veel anders maar wel, dat ik daarom een trafo huisje tegen kwam, met weer schoorstenen? Goed, ik heb het achteraf, na de koffie even op de foto gezet en ben rustig aan naar huis gefietst te Drachten dan.
Lieve groet
Morgaine

bVision & Photography

Het trafohuisje staat aan de v. Haersmasingel, die eindigt op het v. Haersmaplein. En dan vraag ik me af wie meneer Haersma dan is. Dat blijkt nog even zoekwerk op te leveren. Maar niet te veel, want om de hoek ligt aan de stationstraat de Haersma state. De state werd in 1843 gebouwd in opdracht van grietman* Martinus Manger Cats. Architect Thomas Romein trok het huis op in classicistische stijl. En in het gebouw werden materialen verwerkt van de in 1841 afgebroken Groot Haersma State in Oudega en die naam komt van de grietman* Aulus van Haersma in Oudega. Na de oorspronkelijke bewoners werd in het pand de Koninklijke Marechaussee Brigade van Drachten gehuisvest (van 1893 tot 1943). Daarna deed de Haersma State lange tijd dienst als het Rijksbelastingkantoor van Drachten. In 1994 verkocht de gemeente Smallingerland de State en veranderde De state in een kantoor. Momenteel is het een kantoor waar je flexplekken kunt huren. De state is een erkend rijksmonument.
* Een grietman is de voorloper van de huidige burgemeester

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.