Spanning op de Molenberg
Spanning op de Molenberg

Spanning op de Molenberg

bVision & Photography

Op de Molenberg, een wijk in de gemeente Heerlen vinden we op de hoek van de Maandagstraat en Holleweg het bijgaande trafohuisje. Zeker een stuk ouder dan de wijk waarin het staat, en om eerlijk te zijn lijkt het voor mij een beetje op een bunker uit de tweede wereldoorlog. In principe hoeft alleen maar stroom te leveren aan de wijk, maar het moet er ook een beetje in de wijk passen, Tenzij het natuurlijk een historische waarde heeft, of een industrieel erfgoed van de omgeving is. In het laatste geval had je het de ruimte moeten geven. De Molenberg werd tussen 1913 en 1938 op de gelijknamige heuvel gebouwd volgens een planologisch ontwerp van Jan Stuyt, die ook een groot gedeelte van de gebouwen ontwierp. Het was bedoeld om arbeiders van verschillende klassen samen te laten wonen, in de praktijk leefden er in eerste instantie alleen maar mijnwerkers. Na de sluiting van de mijnen ging het snel bergafwaarts met de wijk. Diverse maatregelen, samen met gemeente en bewoners genomen, hebben ertoe geleid dat er meer rust is ontstaan. Ook het verkeersluw maken van de wijk heeft hieraan bijgedragen.

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.