Leiden – Leidse hout
Leiden – Leidse hout

Leiden – Leidse hout

Trafohuisjes bVision.nl

Ik dit geval kreeg ik een mail van Leidse glibber: “Hier twee foto’s van het transformatorhuisje in het Leidse Hout. Het zat vol met graffiti en door inmenging van de buurt is hij nu schoongemaakt en wordt regelmatig schoongehouden. Het Leidse Hout is een park wat in de jaren dertig is aangelegd in het kader van de werkverschaffing. Tegenwoordig is het een druk bezocht park met grote lig en speelweides voor de bezoekers.
Er is een Theehuis en een educatief natuurcentrum. In het park worden op het waterpodium in de zomer regelmatig concerten gegeven en op het grote veld wordt o.a. Werfpop en Summerjazz georganiseerd.”

Trafohuisjes bVision.nl

Dat is dan de start van een zoektocht om alles erbij te zoeken, waar staat het precies, heeft het een verleden etc.. Wat mij dan meteen opvalt is het tegeltje wat is ingemetseld naast de deur, zowel links als rechts. Met wat moeite kon ik eruit halen dat er links stond SLF LEIDEN wat oorspronkelijk stond voor : Stedelijke fabrieken van Gas en Electriciteit, maar wat al snel Stedelijke Licht Fabriek werd (SLF). Dit trafohuisje heeft aan de rechterzijde het wapen van Leiden in het tegeltje staan, twee gekruiste sleutels. De beide tegeltjes werden gemaakt door Pottenbakkerij Vermeulen uit Zoeterwoude.

Trafohuisjes bVision.nl

Leidse glibber had het over graffiti, ik vond nog ergens een kleine foto die ik enigszins heb bewerkt om het verschil duidelijk te maken tussen vroeger en nu, met het onderstaande resultaat. Wat ik me net realiseer is dat ik met het ontvangen en verwerken van de foto’s bijna drie uur bezig ben geweest om er de rest van de informatie bij te vinden en alles te verwerken. Hoezo hobby…

Trafohuisjes bVision.nl

Coördinaten: 52.174124 en 4.48103 (Google Maps)

Trafohuisjes bVision.nl

2 reacties

 1. Mijn grootvader, Henk Schüller, werkte tussen ca. 1930 en 1955 bij de SLF in Leiden. Hij was bouwkundige en hoofd van de tekenkamer, waar veel gebouwen en gebouwtjes werden ontworpen. Bij mijn weten heeft hij ook trafohuisjes in en om Leiden ontworpen. Kenmerkend voor zijn stijl waren de royaal overspringende daken, zoals ook bij het trafohuisje in de Leidse Hout te zien is. Vergelijk dit met zijn eigen huis, Hoge Rijndijk 192 (waar ik als kind heb gewoond), of met een door hem ontworpen dienstwoning in de Cobetstraat, vlak bij de Hoge Rijndijk.
  Ik herinner me nog dat ik als kind met mijn opa mee mocht naar de SLE aan de Wittesingel. Hij was toen al gepensioneerd maar hield nog wel contact met zijn tekenkamer.
  Weet u wie dit trafohuisje heeft ontworpen?
  Ik kan de naam van mijn opa nergens op Google terugvinden!

  m.vr.gr.
  Rolandt Tweehuysen

 2. leny van klei

  Wij wonen nu in het huis aan de Hoge Rijndijk dat de heer Schuller heeft ontworpen en waar hij heeft gewoond. We zijn benieuwd welk huis aan de Cobetstraat hij ook heeft ontworpen. We zijn er door gelopen en hebben wel een vermoeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.