Een monumentaal huisje in Drachten
Een monumentaal huisje in Drachten

Een monumentaal huisje in Drachten

Trafohuisjes bVision.nl

NovemberVandaag krijgt u een bijzonder huisje te zien. Aangeleverd door Jan K. van AFANJA. Jan is een tijdje niet actief geweest door zijn ziekte, maar heeft ondanks dat toch kans gezien om op een mooie wijze deze fotoserie te maken van dit huisje met historie in Drachten. En Jan zou Jan niet zijn als hij daar niet wat extra’s aan zou toevoegen. Vandaar ook deze uitgebreide bijlage. Ik dank Jan dan ook voor zijn bijdrage aan deze serie over tra(ns)fo(rmator)huisjes

Trafohuisjes bVision.nl

Maar laat ik eerst Jan aan het woord:
>Ha die Sjoerd,
Het heeft even geduurd, maar nu is het dan toch zo ver dat ik je een fotoserie kan sturen van wat het oudste trafohuisje van Drachten zou moeten zijn. Behalve 9 foto’s van het betreffende huisje heb ik een paar foto’s meegestuurd van een uit dezelfde tijd daterend gebouw, dat scheef tegenover het trafohuisje staat, met daarop het straatnaambordje ‘Tine Talmanstraat’. Recht tegenover dat gebouw hangt een klein informatiebordje aan de muur, dat heb ik ook nog maar even meegenomen.
Hopelijk kun je hiermee uit de voeten.

Trafohuisjes bVision.nl

Het informatiebordje heb ik even overgetypt, dat was wel zo makkelijk en spaart toch een beetje plaats in deze uitgebreide rapportage

Trafohuisjes bVision.nl

In 1920 bouwde ‘Woningstichting Beter Wonen’ 65 woningen in Beter Wonen en het ermee verbonden deel van de Houtlaan. Het vrijwel in oorspronkelijke staat bewaard gebleven complex is ontworpen door architect A.J. Wijbenga uit Noordwolde en was het eerste grootschalige woningcomplex voor de Volkshuisvesting in Drachten. Het op een hofje lijkende Beter Wonen maakt deel uit van het ‘uitbreidingsplan voor Dragten’ uit 1918 van de Sneker architect en stendenbouwkundige G. Stapenséa.

Trafohuisjes bVision.nl

Als laatste regel staat op het bordje:
Het transformatorhuisje in de Tine Talmanstraat maakt ook deel uit van het complex.

Trafohuisjes bVision.nl

Let ook eens op de bijzondere metseltechnieken welke gbruikt zijn bij de bouw van de tranfohuisje. Zo zie je die op de dag van vandaag niet meer zoveel. We gaan even verder met de beschrijving van het rijksmonument:

Trafohuisjes bVision.nl

Inleiding Het TRANSFORMATORHUISJE is rond 1925 gerealiseerd als onderdeel van het arbeiderswijkje “Beter Wonen” in Drachten. Het huisje is achter Beter Wonen nr. 2 gesitueerd. Omschrijving Het object is opgetrokken in bruine handvormbakstenen op een rechthoekige plattegrond. Het overstekende schilddakje is gedekt met Tuile-du-Nord pannen. Op de twee hoeken van de nok en hoekkepers zijn twee opvallende zinken ontluchtingspijpen. Ter hoogte van de bovenzijde van de stalen deur is een uitkragende rollaag rond het pand. Boven de geverfde deur is een in reliëf gemetselde rollaag en is de gevel verticaal opgemetseld. De smalle verticale lichtspleet naast de deur is voorzien van glastegels en diefijzers.

Trafohuisjes bVision.nl

click to see the pictures big

Trafohuisjes bVision.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.