Spannung in Saalbach
Spannung in Saalbach

Spannung in Saalbach

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

De bijdrage van deze week is afkomstig van Inge, op vakantie in Oostenrijk trof ze dit pompstation met ingebouwd trafohuisje aan in Saalbach, een aardig plaatsje in de buurt zal Zell am See. Maar ik laat haar liever zelf even aan het woord:
Om de skipistes in de winter te kunnen voorzien van kunstsneeuw is ook hoog in de bergen stroom nodig. Volgens mij opgewekt dmv waterkracht oftewel ‘witte steenkool’. Zoals hier in het gebied Saalbach-Hinterglemm-Leogang. Beetje verscholen ligt dit trafogebouw, met op de voorgrond een groot bekken met water dat nodig is voor de productie van kunstsneeuw.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Rest natuurlijk de vraag hoe ze sneeuw maken daar. En dat is een beetje het geheim van de smid. Het principe is eenvoudig, neem koud water, vernevel dat met perslucht, door het uitzetten van de lucht daalt de temperatuur en er vormen zich sneeuwkristallen. Er spelen een aantal factoren mee, uiteraard de temperatuur van het gebruikte water uit het bijliggende meer, dit moet ergens tegen het vriespunt zijn, liefst 1 a 2 graden, de luchtvochtigheid, hoe lager hoe beter, De luchttemperatuur buiten, het liefst uiteraard vorst, maar rond het vriespunt lukt ook nog wel. Deze sneeuw blijft meestal stabiel tot een graad of vijf boven nul, daarna is het hier ook einde oefening. Er worden ook wel trucjes uitgehaald met bacteriën in het water, deze versnellen de kristalvorming. En de rest is ook voor mij abracadabra.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.