click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Het volgende verhaal vind je op het blog van KnutzEls Van haar kreeg ik dan ook de bovenstaande foto:
[Els]Je zou het niet zeggen, maar dit is een transformatorhuisje.
Ik was er al verschillende keren langs gereden, maar had het nauwelijks opgemerkt, zo valt het weg in de omgeving.
Het staat in Rotterdam, op de Heemraadssingel. Ik vind het een mooie manier om lelijke dingen te verbergen![/Els]

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Ik was toch wel nieuwsgierig wat er vroeger stond en met een truukje heb ik nu de oude situatie en de nieuwe situatie in kaart kunnen brengen. Het trafohuisje staat op de hoek van de Heemraadssingel en de Graaf Florisstraat. Was het vroeger een betonblokje, nu vind ik het een kunstwerk.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

en dat het een kunstwerk is blijkt uit onderstaand artikel wat ik heb overgenomen uit creatiefbeheer.nl. Daar staan ook nog wat meer foto’s:
Omwonenden ergerden zich groen en geel toen Eneco begin 2006 plotseling een huisje van grindtegels neerzette in dit beschermde stadsgezicht met klassieke huizen uit begin 1900. Toen bezwaarschriften niet bleken te helpen, besloten de bewoners een ontwerpwedstrijd te organiseren. In een straal van 100 meter rondom het elektriciteitshuisje wonen tientallen ontwerpers en architecten. Zij werden uitgenodigd aan de wedstrijd deel te nemen. Roeland Otten won de wedstrijd met zijn ontwerp. ‘Transformatie Huisje’ is tot stand gekomen met financiële ondersteuning van de Deelgemeente Delfshaven, CBK Rotterdam, Stichting Bevordering van Volkskracht en de straatverenigingen Ter Bevordering en Boulevard. Bewoners van de Graaf Florisstraat en de Heemraadssingel hebben in natura hun bijdrage geleverd aan de realisatie van dit kunstwerk dat hopelijk voor tientallen jaren het stadscentrum van Rotterdam zal verrijken.
Door het verloren uitzicht terug te brengen middels vier gevel-grote foto’s krijgen bewoners op bepaalde punten de optische illusie dat het huisje er niet meer is. Het ontwerp van Otten is een verdwijntruc, een driedimensionale Photoshop correctie. Het verafschuwde transformatorhuisje wordt een wonderlijke plek in de openbare ruimte.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.