Adellijke spanning in Hierden
Adellijke spanning in Hierden

Adellijke spanning in Hierden

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Aan de Zuiderzeestraatweg 197 in Hierden, gemeente Harderwijk, staat dit charmante trafohuisje. Aangedragen door Marthy, bekend door haar blog Heen en terug naar de Ardêche. Een geheel aan de omgeving aangepast huisje. Schitterend passend bij het kasteel de Essenburgh, de buren op nummer 199. Je had natuurlijk ook kunnen volstaan met zo’n betonblokje, maar zeg nou zelf dit is toch super. Het transformator huisje uit 1929 is samen met de erbij behorende muren en inrijpoort een rijksmonument. Rond 1925 is de Essenburgh ingrijpend verbouwd, de aanleg van inrijpoort, tuinmuur en transformatorhuisje sluit aan bij deze bouwcampagne.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Het kasteel De Essenburgh, de gevelsteen maakt melding van het jaar 1652. Diverse publicaties maken echter melding van een middeleeuwse voorganger, hoewel er na archeologisch onderzoek geen enkel spoor van een vroegere bebouwing werd gevonden. De bouwer is wel bekend, Johan Coolwagen. Deze liet het bouwen als statussymbool om zich een plaats binnen de Ridderschap van Veluwe te verwerven. Dit mislukte en Johan Coolwagen moest uiteindelijk het huis aan zijn schuldeisers verkopen.(wikipedia)

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Er mogen dan wel geen adellijke personen in het kasteel wonen, het blijft natuurlijk een schitterende omgeving om als uitvalsbasis te dienen voor dagtochten in de omgeving, zoals naar het Dolfinarium in Harderwijk of Paleis Het Loo of de Apenheul in Apeldoorn. Het kasteel in namelijk omgebouwd tot hotel.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.