Bussum
Bussum

Bussum

Trafohuisjes bVision.nl

Heel even had ik de neiging om een andere foto van Han Vogel hier te plaatsen, maar ik kon deze neiging gelukkig nog onderdrukken. Dit huisje is echt een juweeltje en is te vinden naast het pand aan de heuvellaan 2 in Bussum. Je moet wel goed zoeken om het te vinden want het staat zo’n dertig meter van de weg af in een bosje. Dit transformatorhuisje werd in ca. 1925 gebouwd in opdracht van het provinciaal elektriciteitsbedrijf Noord-Holland (PEN), en ontworpen door de gemeentearchitect Hueting in expressionistische stijl. Vreemd hier is het met riet gedekte dak, op een toch wel gevaarlijke omgeving. Ik vind het schitterend en uniek exemplaar wat in die tijd gebouwd werd. Het volledige verhaal is te vinden op de website van de gemeente Bussum.
Han Vogel:
http://www.hanvogel.nl/
http://fotohanvogel.blogspot.nl/

Beschrijving
(afkomstig van gemeente Bussum)
Het transformatorhuisje ligt op een smal rechthoekig kavel, ongeveer 30 meter van de Heuvellaan verwijderd en is te bereiken via een recht pad waarlangs diverse soorten bomen staan.
Dit transformatorhuisje werd ca. 1925 in opdracht van het provinciaal elektriciteitsbedrijf Noord-Holland, ontworpen door de gemeentearchitect Hueting in expressionistische stijl.

Het bakstenen gebouwtje op een vierkante plattegrond(circa 3.80×3.80m) bestaat uit een bouwlaag onder een rond spitsdak(kegeldak) met riet gedekt en voorzien van een loden punt. De gevels uit lichtrode baksteen gemetseld in halfsteens verband lijken opgetild van de grond doordat een donker gekleurde plint van ca 30 cm, uit donkerrode baksteen, iets terugligt ten opzichte van de gevels. De voegen (platvoegen), zowel de lintvoegen als de stootvoegen, zijn ruim 2cm dik en liggen zeker een halve centimeter terug dit geeft een krachtig, vooral horizontaal, lijnenspel. De hoeken worden geaccentueerd door een trapsgewijze verspringing in het metselwerk. Boven zijn de gevels beëindigd door een steensrollaag en beneden, boven de plint door een halfsteens rollaag. In een van de gevels, de oost gevel, is een deur( uit het midden) geplaatst. De verticale koppenbanden iets naar voren met daartussen een sierband van metselwerk. De deur asymmetrisch, is eenvoudig uitgevoerd, met een verticale lijn( halfronde lat) en een horizontale lijn ( een groef) het kegelvormige rietendak rust niet direct op de vierkante onderbouw doordat de kap ca 40 cm opgetild is door vier kwartronde bakstenen muurdammen (donker rood) op de hoekpunten. Tussen deze steunpunten is de cirkel gesloten door een aantal roosters met een soort van schijf ertussen als horizontale band. De hoekpunten van de onderbouwsteken nog net uit buiten het kegeldak en zijn ter plaatse afgedekt met een lood waarin een waterafvoer zit het huisje staat op een rechthoekig bakstenen platform.

De roosters, de schijf , het kozijn en de deur zijn standgroen geverfd.

Redengevende omschrijving
Het pand is architectuurhistorisch van betekenis:
· als goed en gaaf voorbeeld van een utiliteitsgebouw uit circa 1925, ontworpen door de gemeente architect Hueting in expressionistische stijl.
· Vanwege zijn goede hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
· Vanwege de zeldzaamheid in Noord-Holland van dit type PEN-huisjes.
Sociaal-historisch is dit gebouwtje van belang als zeldzaam en gaaf voorbeeld van utiliteitsbouw (PEN-huisje).

Trafohuisjes bVision.nl

De coördinaten zijn 52.273451,5.146553 (Google Maps)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.