Amsterdam – peperbussen
Amsterdam – peperbussen

Amsterdam – peperbussen

Trafohuisjes bVision.nl

De volgende bijdrage is afkomstig van Han Vogel. Dit zijn wel heel speciale trafohuisjes. Deze staan langs het water aan de Schinkelkade. En nu het erge volgens wiki:
De stalen transformatorzuilen in Amsterdam, een ontwerp van J.M. van der Mey uit 1911, zijn nog steeds te zien in het stadsbeeld. Ze worden vooral gebruikt voor aankondigingen van culturele aard. De oudste in 2008 nog aanwezige peperbussen dateren uit de jaren 50. Vanaf ongeveer 2000 werden betonnen exemplaren geplaatst, maar vanaf 2008 zullen compactere betonnen exemplaren de nog resterende stalen peperbussen gaan vervangen. Deze nieuwe zuilen nemen slechts één parkeerplaats in.

Trafohuisjes bVision.nl

Een transformatorzuil is een transformatorhuisje in de vorm van een reclamezuil (“peperbus”). De buitenkant van de zuil wordt als aanplakruimte verhuurd, en zo kan het betreffende elektriciteitsbedrijf of de gemeente extra inkomsten genereren. Zulke transformatorzuilen verschenen aan het begin van de twintigste eeuw in verschillende Nederlandse steden, waaronder Den Haag en Amsterdam. Ook in Duitsland werden transformatorstations in reclamezuilen (Litfaßsäulen) “verstopt”.

Trafohuisjes bVision.nl

De foto’s hierbij zijn afkomstig van Han Vogel:

 • http://www.hanvogel.nl/
 • http://fotohanvogel.blogspot.nl/
 • In de aanbieding nog:
  Haba
  Renesmurf

  click to see the pictures big

  Trafohuisjes bVision.nl

  2 reacties

   1. Jan Astrego

    Goedendag
    Ik ben voorzitter van de Museum Buurtspoorweg Haaksbergen-Boekelo. Bij een tussenstop halte Zoutindustrie staat een dergelijke ‘peperbus’ Men wil die daar graag weg hebben.
    Belangstelling?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.