Historische spanning in Akersloot
Historische spanning in Akersloot

Historische spanning in Akersloot

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Het bijgaande huisje staat in Akersloot en is gespot door Frank 103 van het gelijknamige weblog. Het staat in Akersloot aan de sluisweg, daar waar deze doorkruist wordt door de Geesterweg, die dwars door Akersloot loopt. Akersloot is een dorp in de gemeente Castricum, in de provincie Noord-Holland. Het ligt tussen Uitgeest en Heiloo aan het Alkmaardermeer.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Ik neem nu even de tekst over van een van de foto’s: Het Transformatorhuisje
Op 24 november 1917 wordt het gemeentelijk elektriciteitsnetwerk in Akersloot onder spanning gezet. Drie transformatorhuisjes (trafohuisjes) zijn aangesloten op het hoogspanningsnet (10.000 kV) van het provinciaal Elektriciteitsbedrijf Noord-Holland (PEN). Via de trafohuisjes wordt de stroom van 220 volt verdeeld over de afnemers in Akersloot. Het gemeentelijk elektriciteitsbedrijf (GEB) beheert het Akerslootse elektriciteitsnet. De stroomdraden zijn vastgemaakt aan isolatoren die op houten palen zijn bevestigd.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

De trafohuisjes zijn ontworpen door de bekende Haarlemse architect J.B. van Loghem (1881-1940). Van Loghem heeft veel trafohuisjes voor de PEN ontworpen. De archtect koos per gemeente een eigen en karakteristiek ontwerp. Van de drie identieke trafohuisjes in Akersloot is alleen dit overgebleven. Het trafohuisje is een rijksmonument.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Een meer completere tekst is te vinden op de site van oud akersloot. Hier staat de bovenstaande tekst nog wat verder uit de doeken gedaan.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

3 reacties

  1. Wauw, zo’n model heb ik nog nooit gezien..!
    ik hoop dat de fantasie in de architectuur weer meer terugkeert, al zal het wat meer kosten dan een ‘blokkendoosje’ zonder ingewikkeld metselwerk 🙂

    Je trafo-site wind ik trouwens al heel mooi, ik vond de link ernaar bij Di Mario; de huisjes komen mooi uit, en het inwendige van een Trafo-huisje op de foto als header vind ik erg leuk, heb er vroeger in de familie wel e.e.a. over gehoord, ze schijnen per boot vervoerd geworden te zijn, maar één gezien had ik nooit. Tot deze headerfoto! 🙂

  2. Sjoerd, wij (de wijkraad Ramplaankwartier in Haarlem) zijn bezig met een verhaal imtrent een markant gebouwtje in onze buurt, een trafo-huisje. Via allerlei info kwamen we ook bij jou terecht. We zijn oa benieuwd naar de beeltenissen van haan en hond en hebben er ook foto’s van. Persoonlijk lijkt het me handig om mij te mailen zodat ik verdere info en foto’s op kan sturen. Voor zover we weten ken he dit gebouwtje nog niet, vandaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.