Spanning in het gras van De Wilp
Spanning in het gras van De Wilp

Spanning in het gras van De Wilp

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Hallo Sjoerd,
Vanmiddag gingen wij naar een schitterende prairietuin, gelegen aan de Jan Gosseswijk in De Wilp. Het dorpje De Wilp ligt net over de grens tussen Friesland en Groningen en valt onder de gemeente Marum. De tuin ligt in het buitengebied. Dat bezoek stond al langer op het programma, maar vandaag kwam het er eindelijk dan toch van.
Ik maak nog wel een logje over en laat dan meteen wat foto’s zien.
Toen we bijna bij de tuin waren, zag ik op de hoek een aardig trafohuisje in rode steentjes staan (zie bijlage).
Misschien is het iets voor je verzameling?
Groetjes
Wieneke

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Het trafohuisje is qua functionaliteit uiteraard het zelfde als alle andere huisjes, de aangeleverde hoogspanning wordt er omgezet naar een bruikbare lage spanning van 230 of 400 Volt. Maar de details zitten hem deze keer in het metselwerk. Niet alleen de twee gebruikte kleuren maar kijk eens naar het bovenste gedeelte, schitterend gewoon dat er destijds zoveel aandacht aan werd besteed. Ware meesterwerken zijn er te vinden in zo’n huisjes. Dat is ook een van de redenen dat ik aan deze verzameling ben begonnen.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

De Wilp is een dorp in de gemeente Marum in het Westerkwartier van de Nederlandse provincie Groningen. Het dorp heeft ongeveer 1750 inwoners. Het ligt zo’n vier kilometer ten zuidwesten van Marum, de hoofdplaats van de gemeente. De naam van het dorp komt van de weidevogel de wulp dat op het uithangbord van de lokale herberg stond. In het Fries wordt deze vogelsoort met wylp aangeduid. De oorspronkelijke bewoners houden vast aan hun eigen taal. De Wilp, Opende, Kornhorn en Marum zijn de enige plekken in Groningen waar tegenwoordig nog (een dialect van het) Fries wordt gesproken. (bron: wiki)

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.