Monumentale spanning in Graft
Monumentale spanning in Graft

Monumentale spanning in Graft

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Van collega blogger Han Vogel kreeg ik de bijgaande foto’s met daarop een alleraardigst trafohuis aan de dorpstraat in Graft. Het transformatorgebouw is gebouwd in 1918 in opdracht van het provinciale elektriciteitsnet naar het ontwerp van architect J.B. van Loghem in rationele bouwtrant. Het zeldzame type transformatorgebouw is in 1990 gerestaureerd en toen werden er zinken bakgoten met houten fries en zinken hemelwaterafvoeren met gietijzeren ondereinden aangebracht. J.B. van Lochem heeft vrijwel alle transformatorhuisjes (P.E.N. huisjes) in die tijd ontworpen.(Monumentnummer: 506493)

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Even moest ik me oriënteren, want van Graft had ik nog nooit gehoord, laat staan dat ik dat kan vinden. Maar het blijkt een dorpje te zijn onder de rook van Alkmaar. Met naast dit mooie trafohuisje ook een schitterend Raadhuis, wat net als het transformator gebouw een rijksmonument is. Tot 2015 was Graft onderdeel van de gemeente Graft-De Rijp, die is opgegaan in de gemeente Alkmaar.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.