Spanning in de hypotheekwijk van Sittard
Spanning in de hypotheekwijk van Sittard

Spanning in de hypotheekwijk van Sittard

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

De volgende bijdrage is van Inge die op de weg naar haar huis door de wijk de Kollenberg liep. Een eenvoudig huisje en een beetje verdekt opgesteld, maar dat moet wel als trafohuisje tussen al de (lucht)kastelen die in deze wijk gebouwd zijn. Iedereen van “stand” moest in de tijd dat deze wijk ontwikkeld werd, daar een woning bouwen. Voor buitenstaanders werd dit dan ook snel de hypotheekwijk genoemd. Uiteraard een beetje door afgunst, maar later ook door de vele bordjes te koop die je bij de eerste crisis al tegenkwam. Inmiddels is dat al minder en is de wijk een onderdeel geworden van de grote gemeente Sittard-Geleen. Op de Kollenberg is de eerste film van Flodder opgenomen. De peperdure woningen die in de wijk staan waren een mooi decor voor de eerste Flodderfilm.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Het meeste stoort echter de bebouwing die oprukt in dit mooie stukje natuur wat eens was. De Kollenberg is de bekendste heuvel van Sittard en is rijk aan historie. Het meest bekende gebouw is de eeuwenoude Sint-Rosakapel. Hiernaartoe trekt ieder jaar op de laatste zondag van augustus nog altijd de Sint Rosaprocessie. Deze kapel was ten tijde van de bokkenrijders een verzamelplaats waar de bandieten samenkwamen. Verder staan er zeven wegkapelletjes, “De Voetvallen”, die het lijden van Jezus uitbeelden en een monument voor een Amerikaanse piloot die in 1944 op de Kollenberg neerstortte. Over die kapel zal ik eens apart stukje weiden. (referentie: Wikipedia)

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.