Spanning bij de sluis in Roermond
Spanning bij de sluis in Roermond

Spanning bij de sluis in Roermond

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Naar aanleiding van het witte transformatorhuisje van Morgaine en het verhaal van Ximaar over een aantal witte trafohuisjes ben ik eens in mijn archieven gedoken om te kijken wat ikzelf nog allemaal in het verschiet heb liggen. Als eerste kwam ik uit bij de sluis van Roermond. Daar staat op een wat hoger gelegen punt op de dijk dit trafohuisje. Hoog genoeg om niet te overstromen bij hoog water in de maas. En zeg nou zelf, af en toe mag ik ook wel een een huisje plaatsen wat ikzelf ontdekt heb.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Dit huisje werd gebouwd voor de spanning van de naastgelegen huizen en voor de sluis. De stuw en de sluis van Roermond (gelegen in recreatiegebied de Weerd) vormen een geheel van waterwerken in de Nederlandse provincie Limburg en uiteraard voor de binnenvaart. Het complex werd gebouwd rond 1926.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Op de foto van Google Maps staat links de bedienpost van de sluis en tussen deze en het trafohuisje zie je op de achtergrond de maas.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Eén reactie

  1. Een van de witte huisjes die ik heb gezien is ook bij een sluis aan de noordzijde van de Wieringermeer. De sluiswoning en andere pompgebouwen zijn daar eveneens wit. Ik vermoed dat de kleur aangepast is aan de gebouwen in de omgeving en dat die sluisgebouwen vaak wit zijn om op te vallen voor de scheepvaart. De grote pompgebouwen aan weerszijde van de afsluitdijk zijn ook wit. Maar ik ben daar totaal niet zeker van. Zou het leuk vinden als een sluiswachter of dergelijke hier een betere verklaring voor heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.