Den Helder – PEN huisjes
Den Helder – PEN huisjes

Den Helder – PEN huisjes

Trafohuisjes bVision.nl

De schitterende foto’s van deze week zijn ingezonden door Han Vogel en zijn oude niet meer bestaande PEN huisjes uit Den Helder. Ik hoop dat iemand me ooit nog de exacte coördinaten van deze huisjes kan doorgeven.

Trafohuisjes bVision.nl

Ook bij deze huisjes is duidelijk te zien dat het hoogspanningsgedeelte, meest 10 of 15 kV, was afgescheiden van het Laagspanningsgedeelte, Toen 380 en 220V. Voor de veiligheid van de monteurs. Vaak zaten er ook verschillende sloten op. Ook hier zijn in de gevel de gevelstenen te zien. De haan en de hond, maar daar zal ik eens een ander artikel aan besteden.

Trafohuisjes bVision.nl

4 reacties

  1. Pim SLOP

    Ik bezit een ansichtkaart uit 1945, waarop een ‘colonne’ Duitse militairen is te zien die op mars is terug naar Duitsland. Zo te zien in een polderlandschap (de Beemster?). Op de foto staat ook een transformatorhuisje van de PEN. Wat kan ik het beste doen om erachter te komen waar dit huisje precies heeft gestaan? Ik hoop eigenlijk dat iemand de foto kent en het mij zo kan vertellen.

  2. Rina

    Voor wat betreft de bovenste foto kan ik u vertellen waar deze heeft gestaan, nl. naast de Westerkerk (in 1944 helaas door de duitsers afgebroken) aan het Westplein. In 1935 omgedoopt tot Helden der Zeeplein Ik heb nóg een foto waarop het transformatorhuisje staat afgebeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.