Stenendam (Rinsumageast)
Stenendam (Rinsumageast)

Stenendam (Rinsumageast)

Trafohuisjes bVision.nl

Het verhaal verteld door hanny van Hanscke.nl, die het huisje van deze week gespot heeft:
Zoals je weet heb ik de smaak wat te pakken. Ik zie overal transformatorhuisjes die ik voorheen nooit opgemerkt had. De eerste serie is van weer heel dicht bij huis. Als je van leeuwarden komt kun je deze niet missen. Heeft lang op mijn verlanglijstje gestaan om deze op de foto te zetten, want het staat aan een rotonde langs een autoweg tweebaans 100 km. Een beetje een haastklus? met voorbijracende auto’s. Dit punt hoort voor mij zo bij het herkennen van bijna thuis zijn.

Trafohuisjes bVision.nl

Stenendam staat o.a. bekend van de tolheffing vroeger en de zandwinning. De gemeente Dantumadeel incasseerde tol bij Stenendam onder Rinsumageest, Akkerwoude, De Valom, Quatrabras, Murmerwoude en Wouterswoude. De gemeente had het geld hard nodig. Tijdens een raadsvergadering in 1927 liet Dantumadeel weten dat alle gemeentelijke uitgaven na de Eerste Wereldoorlog waren verdubbeld. Bovendien was de waarde van de gulden sterk gedaald. Het heffen van tol bracht enige soelaas.

Trafohuisjes bVision.nl

De coördinaten zijn 53.28222 en 5.90611 (Google Maps)

Trafohuisjes bVision.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.