Gemaal Wijkermeer
Gemaal Wijkermeer

Gemaal Wijkermeer

Trafohuisjes bVision.nl

Het Wijkermeer is een Noordhollandse droogmakerij en polder ten zuidoosten van Beverwijk. Het meer was eigenlijk een onderdeel van het IJ en is zodoende in het midden van de negentiende eeuw tezamen met het IJ ingepolderd. Het meer stond in open verbinding met de Zuiderzee, via het IJ en had ook een open verbinding met de Schermer, tot deze verbinding werd afgedamd na de oprichting van het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en West-Friesland.
De haven van Beverwijk lag in eerste instantie aan het Wijkermeer, later was de haven door aanslibbing met een kanaal (‘De Pijp’) aan het Wijkermeer verbonden. Nog steeds loopt de Wijkermeerweg langs de Pijp in Beverwijk.

Trafohuisjes bVision.nl

Ik heb de foto’s van Han gekregen, ik kan het vinden op Google, maar de historie van dit gemaal blijft voor mij een raadsel. Wellicht dat Han er nog iets meer over weet. Aan de andere kant maken de foto’s uiteraard veel goed. Je hoeft niet alles te weten om wat mooi te vinden. Toch baal ik ervan dat ik er niet echt iets van kan vinden.

Trafohuisjes bVision.nl

De foto’s hierbij zijn afkomstig van Han Vogel:

 • http://www.hanvogel.nl/
 • http://fotohanvogel.blogspot.nl/
 • click to see the pictures big

  Trafohuisjes bVision.nl

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.