Een mooi trafohuisje in Drouwenermond (2)
Een mooi trafohuisje in Drouwenermond (2)

Een mooi trafohuisje in Drouwenermond (2)

Trafohuisjes bVision.nl

novemberWat later op de avond stuurde Hanny van gewoonhanny.nl een tweede serie foto’s met hetzelfde huisje dacht ik eerst, maar dat bleek dus niet zo te zijn. Dit huisje staat helemaal vrij een stuk verder op in Zuiderdiep. Het is een mooi Trafohuisje, iests minder goed onderhouden dan het vorige huisje, maar dat kan ook liggen aan het feit dat dit geheel onbeschermd staat. Het is wat meer verweerd.

Trafohuisjes bVision.nl

Het trafohuisje heeft net als die van de vorige week, al diverse eigenaren gehad. Nu is het als het goed is eigendom van Enexis, als netbeheerder, daarvoor Essent, EDON (Energie-Distributiebedrijf Oost- en Noord-Nederland), EGD (Energiebedrijf Groningen en Drenthe). Het ligt er in ieder geval mooi bij en kan nog wel even blijven staan zo.

Trafohuisjes bVision.nl

Nog even terug komen op het plaatsje zelf. Het was van oorsprong een veenkolonie en de ontginning hiervan vond voornamelijk plaats in de negentiende eeuw. De afvoer van het turf vond plaats via diverse kanalen naar het nieuw gegraven Stadskanaal. De ontginning werd geregeld door de oprichting van de Drouwender Veenmaatschappij, die uiteraard geen gebruik maakte van de plaatselijk aanwezige boeren en knechten, maar gebruik maakte van Zeeuwen uit Westkapelle. Deze “gast”arbeiders werden gehuisvest in het Zeelandstreekje in Drouwenermond. rond 1890 lag het hoogtepunt van deze activiteiten. Daarna werden de kolen in ons land steeds belangrijker en werden de veenwerkers en turfstekers langzaam overbodig. En zoals de mensen uit Zeeland daar naartoe verhuisden, reisden er veel Friezen waar onder mijn grootouders, in het begin van de twintigste eeuw naar het uiterste zuiden van het land.

Trafohuisjes bVision.nl

click to see the pictures big

Trafohuisjes bVision.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.