Het gehucht Daniken stelt eigenlijk niets voor. En toch is het in heel zuid Limburg wel bekend. Al is het alleen al door het Danikerbos, een stukje recreatiegebied tussen Geleen-Oost, Schinnen,Sweikhuizen en Sint-Jansgeleen. Het gehucht heeft ongeveer 50 inwoners. Hier vond ik het bijgaande trafohuisje, een in Linburg niet alledaags huisje, maar het was ook goed verstopt. Zie de foto van Google Maps. Toevallig reed ik door het gehucht heen op weg naar de beter horen specialist.
Schitterend verscholen heeft het de tand des tijds doorstaan, maar ik vrees het ergste zo duidelijk in het zicht. Vlak erbij ligt de voormalige steenfabriek van Plinthos. Waaraan dit huisje ongetwijfeld stroom levert. De fabriek is niet meer operationeel maar gehhel aagepast aan deze tijd zonder het industriele verleden aan te tasten. Plinthos is een ontmoetingsplek in Daniken waar mensen samen komen om ‘duurzaam gezond’ en ‘leuk en leerzaam’ te ontdekken en beleven. Bij Plinthos krijgen jongeren grip op hun toekomst en worden zij voorbereid op een zinvolle rol in de samenleving.
In Daniken stond ook de Danikermolen. De watermolen stond op de Geleenbeek. Stroomopwaarts lag op deze beek de Olie-watermolen, stroomafwaarts lag de Molen van Carolus Houben. In een document uit 1479 wordt de molen reeds vermeld. Oorspronkelijk gaat het om een dubbele molen, waarvan de één een graanmolen is en de ander een oliemolen. Ze stonden tegenover elkaar op de beek. In 1840 vernieuwd men de graanmolen. In 1903 verving men het rad door een turbine en werd er een turbinekamer gebouwd tegen de kopgevel van het molengebouw. Kort na de Tweede Wereldoorlog verkoopt men het waterrecht aan Waterschap Geleen- en Molenbeek en legde men de molen stil. In 1967 werd het gebouw gesloopt door middel van een brand aangestoken voor een brandweeroefening. En daar krijg ik toch een beetje een wrang gevoel van… Uit 1479 en dan als oefening in de fik steken. Limburg gaat slecht om met zijn verleden.