Spanning in Ureterp
Spanning in Ureterp

Spanning in Ureterp

bVision & Photography

Het trafohuisje wat deze week in de belanstelling staat kunt u vinden aan de Skieppeleane in Ureterp. De echte Fries zal wel zeggen oh, daar. Maar helaas is in de loop van de jaren het Fries van mij een beetje in de vergetelheid geraakt. Trouwens als ik zou zeggen we rijden er even naar toe, lukt dat zonder een Tommie ook niet meer. Het transformatorhuisje is op de korrel genomen door Morgaine van Morgaine’s Passions die zelf het bijbehorende verhaal verteld

bVision & Photography

Hoi Sjoerd
Vandaag op 13 juni heb ik mijn fietsrondje gedaan richting Ureterp, en in Ureterp zelf had ik deze al gespot en wist ik al, dat ga ik wel even doen als ik lekker alleen ga fietsen. Vandaag dus en zowaar vond ik het terug! Hier heb ik best veel foto’s genomen omdat dit huisje dan weer wat leuker eruit ziet, maar ook, de afstand is zo kort met al die landweggetjes, geen stoep, dus auto’s en fietsen vliegen je links en rechts om de oren. En dan zie ik ineens ook die drie paaltjes staan, die er volgens mij ook bij horen, of gehoord hebben. Jij kunt ons daar vast meer over vertellen!
Lieve groetjes
Morgaine

bVision & Photography

Nou, over die drie paaltjes kan ik je inderdaad wel wat meer vertellen.Elektriciteit werd vroeger via bovengrondse kabels naar gebruikers vervoerd. Het nadeel was daarbij dat het kwetsbaar was en er nogal wat palen de grond in moesten. Om de zoveel meter was er een transformator nodig om de spanningen omlaag te transformeren. Efficiënter zou het zijn om dit via centrale posten te doen en deze dan ondergronds aan elkaar te koppelen. Zo ontstond het idee om transformatorhuisjes te bouwen en deze ondergronds aan elkaar te verbinden, een soort 10 kilovolt ringleiding die op verschillende plaatsen gevoed werd. Daar kwamen dan transformatoren te staan die van de 10 kilovolt, 360 Volt (nu 440V) maakten.

bVision & Photography

Alleen kwamen er steeds meer huisjes en die moesten worden ingelust om het systeem in stand te houden. hiervoor gebruikte ze moffen om de 10 Kilovolt aansluitingen te maken. Deze lagen dus meestal in de buurt waar het huisje werd geplaatst. Om te weten waar die moffen lagen maakte ze gebruik van deze betonnen paaltjes waarop je kon zien op welke kabel ze waren aangesloten en op welke diepte de moffen lagen. Op de foto de eerste op 70cm, de tweede op een meter, de derde op 130 cm. drie fasen, drie moffen…

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.