Afbeelding
Afbeelding

Spoorspanning in Winschoten

Trafohuisjes bVision.nl

click to see the picture big

Het is natuurlijk weelde als je wat trafohuisjes in voorraad hebt. Het trafohuisje van vandaag is afkomstig van Renesmurf en staat in Winschoten. Ik vind Winschoten leuker dan Oldambt waar het deel vanuit maakt. Dus houden we het op Winschoten

Trafohuisjes bVision.nl

click to see the picture big

Het huisje is in de zomer door de begroeing ervoor bijna niet zichtbaar en zelfs met de herfst uitvoering van Google ben ik twee keer virtueel door die straat moeten rijden voor ik het gevonden had. Het huisje ligt met de achterzijde tegen het spoor aan. De P. van Dijkstraat is een doodlopende weg en eindigt op het fabrieksterrein van PQ Silicas. Dat ligt aan de achterzijde aan de Tramhaven en de Oosterhaven. Altijd makkelijk voor een chemische industrie.

Trafohuisjes bVision.nl

click to see the picture big

Wat ik niet wist, is dat Winschoten het grootste rosarium van Nederland heeft:
In het Rosarium, een prachtige rozentuin in het stadspark van Winschoten, bloeien in de zomermaanden 320 verschillende soorten rozen. Dit rosarium is het gehele jaar vrij toegankelijk. Het stadspark met het Rosarium vormt een schitterend wandelgebied in hartje Winschoten, op loopafstand van het winkelcentrum.

Trafohuisjes bVision.nl

click to see the picture big

Spanning in Ermelo

Trafohuisjes bVision.nl

click to see the picture big

Het trafohuisje van deze week is ingezonden door Di Mario die daarmee met stip op nummer 1 gekomen is met zijn inzendingen, prima, ik mag dat wel. Alleen komen er hierdoor anderen even niet aan bod. Om hier toch aan tegemoet te komen laat ik hier iedere week iemand anders aan bod komen want ook Renesmurf en Inge zitten natuurlijk iedere week te kijken van waar blijft mijn huisje… Komt aan de beurt, ik sla niemand over.

Trafohuisjes bVision.nl

click to see the picture big

Het huisje wat Di Mario gefotografeerd heeft staat aan de Harderwijkerweg in Ermelo. Hij kwam deze tegen op een fietstochtje met Yaron. Maar volgens mij was het een fototocht naar alle trafohuisjes in de buurt en hebben ze meer stilgestaan om foto’s te maken dan wat anders. Op google maps was wel het trafohuisje te vinden, maar stond het nieuwe gebouw ernaast er nog niet op. Dat geeft al aan dat dit trafohuisje in ieder geval veel ouder is dan de bebouwing op het industrieterrein daar. Dus maar even een foto geleend van concurrent Bing, waar dit wel al erop stond.

Trafohuisjes bVision.nl

click to see the picture big

Ermelo schrijft over zichzelf:
Ermelo heeft een rijke, maar niet zo’n zichtbare historie. De Oude kerk, ’t Weitje en molen De Koe markeren in het centrum van het dorp de historie terwijl de Agrarische enclave, de grafheuvels, kasteel Staverden en het Romeins Marskamp weer hele andere kanten van de geschiedenis van Ermelo belichten. De gemeente Ermelo bestaat sinds 1972. Daarvoor vormde Ermelo samen met Nunspeet één gemeente. Naast het dorp Ermelo kent de gemeente de buurtschappen Horst, Telgt, Tonsel, Leuvenum, Staverden, Speuld, De Beek, Hotdorp en Drie. Het landschap van de gemeente is ook heel divers. Van bos en heidevelden tot het strand van het Wolderwijd.
Verder is er weinig schokkends te vinden over Ermelo…

Trafohuisjes bVision.nl

click to see the picture big

Spannend daar in Appelscha

Maar eerst even dit:

Condoleance
Nog maar twee maanden geleden is het, toen ik de trafohuisjes die Hanny van Gewoon Hanny gefotografeerd had, hier plaatste. De afgelopen week is Hanny overleden. Ze had me deze foto’s beloofd en wilde die belofte nog nakomen, gewoon Hanny dus. Nu denk ik er over na… Ik wens familie en vrienden van haar veel sterkte met dit verlies. Velen zullen haar missen, want ook in blogland had ze veel vrienden.

Trafohuisjes bVision.nl

click to see this picture big

Vandaag alweer trafohuisje nummer twee dit jaar, dit ook dit tweede huisje is gefotografeerd door Wieneke, van Griemmank. Het staat in Appelscha, een (toeristisch) dorp in de gemeente Ooststellingwerf, op de grens tussen Friesland en Drenthe. En ik moet Wieneke bedanken voor de mooie serie die dit heeft opgeleverd.

Trafohuisjes bVision.nl

click to see this picture big

Wieneke schrijft hierover het volgende:
Dit huisje staat aan het Bosbergpad. Dat is een vorig jaar geopend rolstoelvriendelijk wandelpad in de bossen van Appelscha. Wij waren hier al eens eerder geweest, maar toen stonden de bordjes met uitleg over de historie er nog niet. Gisteren wilden we die bordjes toch eens gaan bekijken. Het is erg leuk en goed verzorgd gedaan. Het betonnen pad slingert door het bos. Er wordt erg veel gebruik van gemaakt.

Trafohuisjes bVision.nl

click to see this picture big

Het trafohuisje staat vlakbij de kruising Boerestreek (soort plein met allerlei restaurantjes e.d.) en de Bosberg. Vlakbij het huisje is in het bos een speciale survival attractie in de bomen gemaakt. Op een van de foto’s kun je dat een beetje zien. Men kan daar klimmen en over touwen van het ene platform hoog in een boom naar het andere platform klauteren. Appelscha is hét toeristische dorp in onze gemeente Ooststellingwerf.
Tot zover Wieneke…

Trafohuisjes bVision.nl

click to see this picture big

De boerestreek(www.np-drentsfriesewold.nl)
Appelscha bestond rond 1830 uit dertien boerderijen, gelegen aan wat nu nog de Boerestreek heet. Eén van de boerderijen, die met uitzicht op het bos, kreeg in 1858 een andere functie. Het werd een plek waar mensen konden neerstrijken tijdens een dagje uit. De naam Duinen Zathe, die de uitspanning kreeg, verwees naar het naburige duingebied. Met de speeltoestellen die de eigenaar in 1930 in de tuin had gezet, kreeg het café er een belangrijke attractie bij: een speeltuin. Daarmee werd Duinen Zathe een doel op zich om heen te gaan. Het was de eerste recreatieve onderneming in Appelscha.

Trafohuisjes bVision.nl

click to see this picture big

De Bosberg (http://www.wandelenmeteenbeperking.nl)
De Bosberg is een van de oudste bosgebieden van het Drents-Friese Wold. De “berg” is ontstaan in de 19e eeuw toen als gevolg van overbegrazing het hele gebied tussen Diever en Appelscha steeds meer ging verstuiven. Om te voorkomen dat Appelscha onderstoof, zijn er eind 19e eeuw bomen op de stuifduinen aan de rand van het dorp geplant; de huidige Bosberg. Dit is dus een bos van meer dan 100 jaar oud. En dat betekent ook dat het broedgebied is voor o.a. de zwarte specht en de wespendief.

Trafohuisjes bVision.nl

click to see this picture big

Spanning rond het Naardermeer

Trafohuisjes bVision.nl

Hoi Sjoerd
Zoals je al gezien hebt, moest ik gisteren aan je denken toen we neerstreken voor een plekje uit de wind, naast een trafohuisje. Uiteraard maakte ik nog wat meer foto’s, zodat jij er misschien iets mee kunt voor je website. Het is een eenvoudig trafohuisje dit keer, midden in het open land bij een bruggetje dat Erfgooiersbrug heet over de Karnemelksloot. Het is ten westen van Bussum, op de hoogte van Hilversumse Meent op de hoek van de Melkmeent en Meerstraat. Aldus het verhaal van Jeanne van Sjanne’s blog
En daar zoek ik dan wat meer informatie bij. Alhoewel ik me nog steeds afvraag waarom dat transformatorhuisje daar bij die ene schuur staat…

Trafohuisjes bVision.nl

Karnemelksloot: Gegraven rond 1600 voor transport van turf naar Naarden. Later gebruikt voor afwatering en als zanderijvaart. Vaart tussen ‘s-Gravelandsevaart en de vestinggracht van Naarden. Ca 3,5 km lang. Aan de westkant de Hilversumse Bovenmeent en het Naardermeer, ten oosten de Hilversumse Meent. Vaart kruist de Melkmeent met Erfgooiersbrug. Vroeger vaarweg van s’-Graveland via Naarden naar Zuiderzee.

Trafohuisjes bVision.nl

ERFGOOIERSBRUG: Het aldaar gelegen bruggetje over de Karnemelksloot dateert oorspronkelijk uit 1644. Op 6 mei van dat jaar geeft de vroedschap ‘Heeren burgemeesteren ofte haere Gecommitteerde’ toestemming om met de ‘Heeren Octroijanten van ‘s Geaveland ende Naardermeer respectieve te contracteren, nopende het leggen van een suffisante stene brugge over de Vaart, dewelke geschoten is, tusschen de Hilversumsche weide ….
Twee jaar later wordt dit nog een keer herhaald, waarna op 5 juni het akkoord wordt getekend. De ’buurmeesteren’ van Hilversum doen ook mee en jaren later wordt de brug eigendom van Hilversum. 5 Eeuwenlang hebben generaties erfgooiers hiervan gebruik gemaakt. In ruil voor de eindeloos lange erfgooierssloot zou de naamloze brug de naam Erfgooiersbrug kunnen krijgen ter eeuwige nagedachtenis aan de Erfgooiers.

Trafohuisjes bVision.nl

click to see the pictures big

Trafohuisjes bVision.nl

Spanning in Oudelande

Trafohuisjes bVision.nl

Het huisje van vandaag is op de foto gezet door John beter bekend door zijn blog Redstar, hij schreef mij hierover het volgende:
Hoi Sjoerd,
Hier een huisje uit Oudelande. Het staat aan de Wilhelminastraat 22A in Oudelande. Veel over Oudelande kan ik niet vertellen. Het is een dorp dat vooral tussen de boomgaarden ligt.Het is een van de dorpjes rond Ellewoutsdijk. Het kent ongeveer 800 inwoners. ruim het dubbele van Ellewoutsdijk dus.
Met groet,
John

Trafohuisjes bVision.nl

Toch heeft het dorp iets bijzonders, naast dit zeer mooie en vooral ook grote trafohuisje. Als eerste vind je in het dorp geen enkel verkeersbord. Die zijn in 2007 allemaal weggehaald omdat deze het dorpsgezicht niet ten goede kwamen. Zo kun je dus zonder het te weten een doodlopende staat in rijden. Het was een idee van de dorpsraad. In 2009 werd het voorstel overgenomen door de gemeenteraad van Borsele, waar Oudelande deel van uit maakt.

Trafohuisjes bVision.nl

Dit is niet het enige wat opvalt in deze gemeente. Als je naar de toren van de Nederlands Hervormde kerk kijkt valt meteen op dat de klok zoals gebruikelijk niet in het midden zit, maar alle klokken zitten rechts van het midden. Dat geeft de toren een heel bijzonder aanzien.

Trafohuisjes bVision.nl

Vroeger lag Oudelande aan de spoorlijn van de stoomtrein van Goes naar Borsele. Het spoor ligt er nog, samen met nog wat gebouwen die bij het station lagen, maar helaas de trein gaat er niet meer doorheen. Een uitdaging voor de dorpsraad om dat ook nog voor elkaar te krijgen…

click to see the pictures big

Trafohuisjes bVision.nl

Troosteloze spanning in Almelo

Trafohuisjes bVision.nl

De bijdrage van vandaag is afkomstig van Di Mario. Je mag het geen trafohuisje noemen, het is eerder een trafowinkel of trafokast, maar “what’s in a name”. De bijgaande tekst is als volgt:
“Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen. In Almelo is altijd wat te doen.”
En daar heb je ook alles mee gezegd wat er in Almelo te vinden is. In een troosteloos winkelcentrum vond ik deze elektriciteitskast.
Love As always,
Di Mario

Trafohuisjes bVision.nl

Het winkelcentrum wat Di Mario aanhaalt is de Havenpassage, dat voor een groot deel leeg staat. Het is sinds enkele jaren eigendom van de gemeente. Alleen van alle plannen om iets aan de leegstand of verloedering te doen komt maar niets terecht. De mensen mijden het centrum zelfs omdat het is overgenomen door verslaafden aan alcohol en drugs. Momenteel is er tijden de openingstijden van de winkels zelfs beveiliging aanwezig. The place not to be dus. De middenstand in Almelo is dan ook woest op de verloedering aldaar.

Trafohuisjes bVision.nl

click to see the pictures big

Trafohuisjes bVision.nl