Leiden – Jan van Houtstraat
Leiden – Jan van Houtstraat

Leiden – Jan van Houtstraat

Trafohuisjes bVision.nl

Het Trafohuisje deze week is afkomstig uit Leiden en natuurlijk op de gevoelige plaat vastgelegd door Leidse Glibber. Het is vastgelegd in twee jaargetijden, de zomer en de winter. Staat het er in de zomer zeer florissant bij, in de winter is het gewoon wat kaler.

Trafohuisjes bVision.nl

Het huisje staat op de hoek van de Jan van Hout kade. Jan van Hout is bij iedereen uit Leiden bekend, net als Leidse Glibber natuurlijk. Die Leiden als geen ander in de kijker weet te plaatsen. Wellicht dat er ooit nog eens een kade naar hem genoemd wordt.

Trafohuisjes bVision.nl

Jan van Hout was stadssecretaris van Leiden van 1564 tot zijn dood in december 1609, met een onderbreking in de jaren 1569-1573. Deze begaafde man heeft op velerlei gebieden een belangrijke rol gespeeld ten voordele van zijn vaderstad. Niet alleen de vorming, het behoud en de inrichting van de Leidse bestuursarchieven hebben alles aan hem te danken, ook de armenzorg werd door hem voortvarend en doelmatig gereorganiseerd in een poging om de criminaliteit en het parasitisme een halt toe te roepen. Hij betoonde zich een groot voorstander van immigratie: hij trok doelbewust bekwame vaklieden uit Vlaanderen en de Waalse gebieden aan om de Leidse textielindustrie grondig te moderniseren.

Trafohuisjes bVision.nl

Trafohuisjes bVision.nl

click to see the pictures big

Trafohuisjes bVision.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.