Op spanning in Marken
Op spanning in Marken

Op spanning in Marken

Trafohuisjes bVision.nl

JanuariJeanne, van Sjannesblog, heeft de smaak te pakken en stuurde enkele foto’s van een trafohuisje op grote hoogte in Marken, tenminste zo ziet het uit. Het is ontworpen door Johannes Bernardus van Loghem. Tussen 1914 en 1919 bouwde hij ca 80 transformatorhuisjes in Noord-Holland, voor de Kennemer Electriciteits Maatschappij (K.E.M.). Waaronder ook deze toren in Marken. In die tijd waren er nog niet zoveel ondergrondse leidingen en werden de meeste woningen van stroom voorzien door kabels over houten masten. Vlak na de de oorlog zijn veel van deze torens afgebroken omdat men de stroomkabels onder de grond ging leggen.

Trafohuisjes bVision.nl

Dit transformatorhuisje aan de Buurterstraat 18 heeft wat tegenstrijdigheden. Ik kon het niet vinden in de documentatie over de 80 gebouwde huisjes van van Loghem (Marken staat daar niet bij). Bij dit huisje staat de transformator op de eerste verdieping. terwijl de haan en de hond op ooghoogte staan, en op de foto’s zijn deze helaas niet goed zichtbaar, maar ze staan op weerszijden van een hoek van het gebouw, op de foto hieronder staat de hond als klein vierkantje aan de rechterkant. Duidelijk is ook dat de ingang boven is en niet op de begane grond. Bij gelijkwaardige huisjes van van Loghem is de ruimte eronder geheel leeg en zonder deuren. Maar goed, wellicht dat een van mijn lezers er meer over kan zeggen. Overigens staat de trafo op de eerste verdieping in verband met een mogelijke overstroming, dat kwam in die tijd nogal eens vaker voor.

Trafohuisjes bVision.nl

Meer waarschijnlijk is dat dit transformator huis later is aangepast en voorzien van een opslagruimte. Een ding is echter zeker, het is een heel mooi gelegen trafohuisje en je kunt het op je gemak voorzien van een kop koffie en een hapje, bekijken vanaf het terras van cafetaria “De verdwaalde wereld”.

Trafohuisjes bVision.nl

Wat ook zeker is is dat het een van de weinige panden in het toeristische Marken is wat niet de status heeft van Rijksmonument. Wat zeker gezien de architectonische waarde, en de weinige torens die er nog over zijn, een punt van aandacht zou moeten zijn. En last but not least, is Marken onderdeel van de gemeente Waterland…(u kunt wat meer info zien op het artikel wat Jeanne hier zelf over heeft gemaakt)

click to see the pictures big

Trafohuisjes bVision.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.