Gedachteniskapel
Gedachteniskapel

Gedachteniskapel

bVision & Photography

Op het voormalige terrein van de staatsmijn Wilhelmina in Terwinselen (Landgraaf) vinden we dit gebouwtje, de Gedachteniskapel van alle verongelukte mijnwerkers in de Limburgse Mijnen. Een eenvoudig ingericht gebouw, gebrandschilderde ramen, het beeld van de Heilige Barbara en het kruis wat er oorspronkelijk in stond en al die tijd na de sloop ondergebracht was in het oude St. Jans kerkje in Hoensbroek.

bVision & Photography

Van oorsprong was dit het lijkenhuisje van omgekomen mijnwerkers van de staatsmijn Wilhelmina in Schaesberg. Op wonderbaarlijke wijze is dit huisje aan de sloop ontsnapt. De PLEM (Provinciale Limburgse Electrisiteits Maatschappij) nam dit huisje in gebruik na de sluiting van de staatsmijn Wilhelmina. Zo rond het jaar 2000 werd besloten om dit huisje weer in oude staat te herstellen en er een kapel van te maken voor de verongelukte mijnwerkers.

bVision & Photography

Op de twee muren bij de kapel vinden we de namen van de slachtoffers en het jaar waarin ze verongelukt zijn. 1475 mijnwerkers hebben het leven gelaten in de diverse Limburgse mijnen. Jaarlijks op of rond Barbaradag (4 december) vind er een herdenkingsdienst plaats. De heilige Barbara was de patroonheilige van de mijnwerkers.

bVision & Photography

bVision.nl een Parkstad Limburg blog uit Hoensbroek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.