Andere spanning in Hundsmühlen
Andere spanning in Hundsmühlen

Andere spanning in Hundsmühlen

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Het huisje van vandaag was wat achtergebleven en krijgt op de laatste dag van het jaar nog een nieuwe kans. De foto’s zijn genomen door Jeanne van sjannes weblog. Dat krijg je als je vergeet er een labeltje aan te hangen. I’m sorry, maar gelukkig kijk ik eens in de zoveel tijd alle post nog eens na en zo kwam ik deze achterblijver tegen. De foto is genomen tijdens hun vakantie in het voorjaar, ze schrijft hierover het volgende:
Aan de rand van ‘Gut Hundsmühlen’ in gemeente Wardenburg, vlak bij Oldenburg, Neder Saksen (ons vakantieadres) staat deze toren. In eerste instantie zag ik hem aan voor een duiventil, totdat ik het gebouwtje ernaast zag staan. Als ik het goed begrijp was de toren vroeger voor de elektriciteitsvoorziening en is het nu overgenomen door de moderne variant ernaast. Het kleine bordje op de toren is helaas niet helemaal goed leesbaar.
En inderdaad, de torens waren bestemd voor de bovengrondse stroomvoorziening, en dus eigenlijk overdone in deze tijd. Hij is vervangen door het groene trafoblok links ernaast. De tekst op de toren heb ik even overgenomen. Het trafohuisje ligt aan de Hunoldstraße.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Deze tekst op het trafohuisje luid als volgt:
Dieses Gebäude hat die Energieversorgung Weser-Ems AG dem Naturschutzbund Deutsland Bezirkgruppe Oldenburgerland, zur Nutzung für den Naturschutz überlassen.
Ofwel hier in Nederland zou men dit niet meer in bedrijf zijnde huisje hebben overgedragen aan de natuurbescherming of de vereniging voor natuurbehoud. Het trafohuisje staat volledig ter beschikking van vogels en vleermuizen. En er gaat uiteraard ook wel eens een duif op bezoek.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Boven schreef ik al dat dit oude transformatorhuisje aan de Hunoldstraße in Hundsmühlen ligt. De naam Hundsmühlen heeft niets met honden te maken, maar stamt af van Hunoldes Molen. een watermolen die in de veertiende eeuw in het dorp langs de door het dorp stromende riviertje de Lethe stond. Het ligt in het Oldenburger Land, dat is een gebied in de Duitse deelstaat Nedersaksen, gelegen in het gebied van het voormalige Groothertogdom Oldenburg.

click to see the picture big

Trafohuisjes bVision.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.